dinsdag 28 april 2015

Wanneer “het beste” niet genoeg is


Hoe vaak zegt men: "Het lukte niet, maar tenminste heb ik mijn best gedaan”?

Denkt u dat ‘mijn best’ doen genoeg was?
Als het genoeg was, waarom lukte het dan niet?

Misschien was het echt mijn best.
Soms doen wij alles wat wij kunnen, maar omdat er dingen zijn die niet aan ons liggen, bereiken wij het doel niet, dat wij hadden vastgesteld.

Maar, aan de andere kant, komt het vaker voor dat men in feite niet het beste deed en men zichzelf probeert te overtuigen dat alles gedaan werd.

Het beste doen, betekent dat ik alles deed, wat mogelijk was.

In het Portugees hebben wij een gezegde dat zo gaat: "de slechtste blinde is degene die niet wil zien”.

Ik ben het daar mee eens.

Als er nog iets is dat ik kan doen, is het natuurlijk niet verstandig dat ik mijzelf probeer te overtuigen dat ik alles deed.

Zodoende bedrieg ik mijzelf.

En als ik mijzelf bedrieg, wie kan mij dan helpen?

2 opmerkingen:

  1. Goedenavond bisschop,

    Het is waar wat u schrijft omdat ik hier een ervaring hiermee heb gehad. Toen ik mijn bedrijf begon heb ik nooit aan God gevraagd als dit Zijn wil is dat ik mijn eigen bedrijf start. Ik was pas in de kerk vol met ziektes en ik had langer dan 10 jaar niet meer gewerkt en hoorde één woord, Mijn Vader werkt tot nu toe en ik werk ook (Johannes 5:17). Zo ben ik begonnen en gaande weg begreep ik dat ik zonder Gods zegen ben begonnen. Maar ik probeerde en probeerde en iedere keer kreeg ik een Nee van God ondanks dat ik heel hard mijn best deed. Ik dacht zo, ik weet niets anders te doen dan dit werk en stopte niet. Maar ik weet dat ik nu niet meer zo hard mijn best doet om te groeien. Ik doe heel veel klusjes naast mijn bedrijf en God zegent mij wel daarin. Ook wil ik een project starten maar deze visie kreeg ik wel van God dus ik ga ervoor.
    Dank u wel voor deze woorden, mw. Carmelita, kerk Westersingel, Rotterdam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt helemaal wat er staat............, het gaat pas fout. Als we dit 'oordeel' , met mensenogen, op anderen toepassen. Ik heb zelf ervaren. Dat het vanwege mijn gezondheid en andere omstandigheden onmogelijk was present te zijn in de kerk. Desondanks stond dag en nacht radio positief aan EN paste ik toe. Wat ik daarvoor, dankzij het goede onderwijs in de kerk had geleerd. Mijn grootste overwinningen, tot nu toe. Heb ik dan ook behaald. Door mijn geloof te gebruiken. (, thuis. ) Het was voor mij kwetsend om deze bovenstaande blog. Keer op keer te moeten horen. Als ik iemand van de kerk tegen kwam. Vooral de zin. ,, Je moet strijden in de kerk. '' Wekte bij mij weerzin op, omdat de personen aan de buitenkant niet zagen. Hoe mijn dagelijkse strijd was. Het is goed dat dit onderwijs gegeven wordt. Maar minder, als het te pas en te onpas naar je hoofd geslingerd wordt. Abraham offerde uit liefde voor God. Niet omdat alle andere mensen vonden dat hij dat moest doen. Ik snap dat mensen het goed bedoelen. Als ze vinden dat je naar de kerk MOET om te strijden. Maar als je niet kan zien, HOE iemands strijd er thuis uit ziet. Is dit bovenstaande advies. Kwetsend om te geven. Goed advies, onder voorwaarde op het juiste moment. Tegen de juiste persoon gebruikt. Anders verliest het zijn waarde en zijn kracht.

    BeantwoordenVerwijderen